2012. március 2., péntek

TÁPLÁLKOZÁS - REGGELI

Több kérdést is kaptam a reggeli étkezés kérdését illetőleg, ezért jöjjön most egy külön post, a legfontosabb tudnivalókat összefoglalva:

Először is, igen, fontos a reggeli, nem, egyáltalán nem mindegy, hogy ilyenkor mit veszünk magunkhoz, sőt! Ez a korai étkezés lesz az, ami megalapozza a napunkat, amire a szervezet "építkezni fog".
Gondoljatok bele, hogy mire - ideális esetben - kb 8 óra alvás után felébredtek, a szervezetetek kb 10-11 órája nem jutott tápanyaghoz. Éjszaka, alvás közben "készenléti üzemmódban" pihen a test, ezért is különösen fontos az első étkezés, hisz' ő lesz az, aki segít a szervezet működését felébreszteni, elindítani.
Beállítja, és jó esetben egyensúlyban tartja a vércukorszintet, jó munkához pedig jó alapanyag kell, tehát legyünk úriemberek és előlegezzük meg hálánkat már korán testünknek, egy kiadós, okosan válogatott, tápanyagdús reggeli formájában.


Íme az aranyszabályok:


  • ébredés után 1 órán belül fogyasszuk el reggelinket
  • nyugiban, szépen, lehetőleg asztalnál ülve, közben minden más tevékenységet ( olvasás, elveszett fél pár zokni után rohangálás, kutyasétáltatás, stb) hanyagolván együnk
  • tartalmazza a fő tápanyagokat, a következőképpen:
  1. szénhidrát : az egész napra ajánlott 5 étkezés közül, a reggeli tartalmazza a legtöbb szénhidrátot, mégpedig zab, zabpehely, rozs, gyümölcsök, zöldségek ( egyben magas rost tartalmuk miatt is szuperek ) formájában
  2. fehérje : törekedjetek a sovány fehérjék bevitelére, ami lehet pulyka, csirke sonka, felvágott, alacsony zsírtartalmú sajt, tojás. Aki ismer, tudja, hogy nagyon nem csípem a tejtermékek fogyasztását, ezért nem is fogom ajánlani, de ha valaki eszeveszettül ragaszkodik, akkor a natúr joghurt még megengedett. A gyümölcsös, cukros verzió abszolút piros lap, szórjatok inkább bele egy kis őrölt lenmagot egy kanál mézzel elkeverve.
  3. zsír : ne féljünk tőle, nem harap! mértékkel, de mehet. Vegaként én inkább a növényi verziót fogyasztom, de aki úgy szokta meg, sütheti vajon a tükörtojást reggelente, nem fogja felfalni a koleszterin szörnyeteg.




  • kerüljük a magas cukor és fehér liszt tartalmú ételeket, ezeket magas glikémiás indexük miatt nem kedveljük, hiszen nagyon hamar farkaséhséget produkálnak, a vércukorszintünk gyors megemelése, majd hirtelen ledobásával. Tehát semmi péksüti, cukrozott müzli, és gonosz barátaik.
  • a sóval óvatosan bánjuk, használjunk inkább más fűszereket
  • mindig ügyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségü folyadék bevitelére már reggel is, lehet ez zöld, vagy gyümölcs tea, vagy mentes ásvány, forrás, vagy szűrt csapvíz. Ha képtelenek vagytok a reggeli kávéról lemondani, igyaktok hozzá dupla annyi vizet!


Fontos leszögeznem, hogy a reggeli a fogyókúra nagy barátja, még véletlenül se itt próbáljátok elspórolni a kalóriákat. A reggeli beindítja az anyagcserét, bizonyított tény, hogy azok, akik nem élnek az első étkezés adta lehetőségekkel, sokkal könnyebben, gyorsabban híznak. A gondosan összeválogatott reggeli biztosítja a testnek az egész napos energiát, a megfelelő anyagcserét, vércukorszintet, valamint a testi és szellemi frissességet egyaránt. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése