2012. március 27., kedd

TÁNYÉR - REGGELI

Az örök kérdőjel, az ideális reggeli. Amióta egy külön post-ban foglalkoztam vele, megrohamoztatok  az én mit eszem reggelire kérdésekkel, hát íme akkor, jöjjön egy gyors betekintés a ma reggeli konyhámba, tényérkámra. Mivel szeretek mindig mindent előre megtervezni, általában már előző este tudom, hogy mit fogok reggelire a pocakomba pakolni. Nektek is ezt javaslom, így lehet egy sokkal tudatosabb táplálkozási folyamatot elindítani. Előző nap vegyétek meg a kívánt összetevőket, így nem kell reggel félkómásan munkába loholva beérni egy cukros-lisztes péksütivel. Ne felejtsétek, a jó reggeli a kulcs az egész nap maximumon teljesítő szervezethez.

A mai reggelim egy szelet rozs pirítós, retek csírával és ráolvasztott Anikó sajttal, mellé pizza-, valamint sima mini mozzarella sajt, rukkola, vitaminmix saláta, retek, datolya paradicsom volt, hozzá zöld teát ittam mézzel, és 2 kocka 75% kakaótartalmommal bíró narancsos étcsokival zártam az étkezést.




  • Akik ismernek tudják, hogy sosem fogyasztok búzalisztből készült ételeket, így reggelire marad a rozs verzió, ez az egy szelet piritós biztosítja a megfelelő mennyiségű szénhidrátból származó energiát, mégsem bombázza felesleges kalóriákkal a szervezetet. 
  • Imádom a sajtokat, így nem is kérdés, hogy az étkezés nagy részét itt is ők teszik ki. Az Anikó illetve a mozerella sajt is alacsony zsírtartalommal bírnak, törekedjetek Ti is mindig a minél fehérebb verziók fogyasztására. Jelen esetben a sajtok biztosítják a fehérjeszükségletet.
  • A csírák a nagy Jolli Jokerek, nekem a retekcsíra a kedvencem, felsorolni is nehéz a jótékony hatásait, én mégis megteszem, tekintsétek motivációnak, nagy butaság nem élni az általa felkínált zseniális lehetőségekkel :

  1. természetes antibiotikum
  2. több hőt termel, mint a kifejlett retek, elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el
  3. kiüríti a bélférgeket
  4. tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát
  5. a bélflóra szereti a retek anyagait, rothadás gátló és antiszeptikus hatású
  6. hatásos vizelethajtó, erősítő, húgyvezeték, húgyhólyag, vese- és májtisztító
  7. magas foszfáttartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat


  • A rukkolának extra magas a vitamin és ásványi anyag tartalma, hatására csökken a gyomorsav mennyisége, ezért gyomorbetegségekkel ( reflux, fekély, gyenge gyomor ) küzdőknek, valamint várandós kismamáknak kiemelten javaslom! Amellett, hogy iszonyú finom, szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét, amire nekünk reggel őrült nagy szükségünk van. Hatalmas pacsi ezért a rukkolának, és tessék minél többet fogyasztani belőle!
  • A vitaminmix saláta vörös és fehér káposztát valamint sárgarépát tartalmaz, nálam minden hideg étkezésnek az állandó része, káposzta-buzi vagyok, így sok magyarázatra nem szorul a dolog, ha Ti még plusz győzködésre vágytok, íme : a káposztáknak magas az A-, B-, és C-vitamin tartalmuk, van bennük bőven kálcium, foszfor, kálium, magnézius, vas, és folsav is. Rosttartalmuk magas, szuper segítői az emésztésnek, kalóriában viszont szűkölködnek, amiért mi nagy hálával faljuk be őket!
  • A retek a tavaszi fáradtság egyik közkedvelt ellenszere magas vitamin-, és ásványi anyag-tartalma miatt. 
  • A datolya paradicsom az én kis kedvencem, kissé édesebb mint hagyományos társa, de ugyanúgy hozzájárul a szervezet ideális sav-bázis egyensúlyának fenntartásához, és magas vitamin-, ásványi anyag, cserébe kevés plusz kalória ellátásához. Próbáljuk meg nem sózni, úgy a legfinomabb, és legegészségesebb.
  • Mivel sosem iszom kávét, szeretem zöld teával indítani napot, ami amellett, hogy antioxidáns tartalma miatt szuper egészséges, a kávéval ellentétben hosszú távú energiával lát el, a reggeli egy nagy csésze nekem bőven elég szokott lenni egész napra. Reggelenként még mézzel édesítek, csak a nap későbbi szakaszaiban állok át a Xilit-re. 

+1: Szeretem egy falat édességgel zárni az étkezéseket, hiszen ez segíti az emésztés megindulását, plusz   mivel édesszájú vagyok, pont megadja azt az érzést, ami nélkül egész nap felesleges cukros kalóriák után vágyakoznék. A magas kakaótartalamú fekete csoki vasat, kálciumot, káliumot éppúgy tartalmaz, mint A-, B-, C-, E-vitaminokat, és nyomelemeket, ezért alkalmanként kis adagokban abszolút megengedett, minél magasabb a kakaó, annál alacsonyabb a cukor tartalom, így tessék válogatni, a minőségre itt kiemelten adva.



Remélem kedvet kaptatok, jó étvágyat! 
xx





4 megjegyzés:

  1. Bah a Xilittel ki lehetne üldözni a világból, Anya nyomatja, de szerintem rossz. Viszont -bár nem vagyok terhes:D- mondhatni megjött a kedvem egy kis csírához és rukkolához, take that as a compliment!;):D

    VálaszTörlés
  2. Ja és tudod minek örülnék, egy kaják gyenge gyomorra vagy inkább annak megerősítésére postnak, nemrégiben volt egy eleg para gyogyszerkuram, es azota mintha felborult volna a belfloram, mar ugy tartom magam a különlegesebb kajaktol, mert megfekszik a gyomromat vagy ugy szédelgek-émelygek tőlük, szóval a bélflóra rendbetétele nagyon érdekelne, mert ennek egyoldalú táplálkozás lett a következménye ami hosszú távon nem lesz jó:( De írsz mailt, az is jó:)

    VálaszTörlés
  3. Ja és ha délelőtt-kora délután kell útnak indulnom nem is nagyon eszem előtte, pfeeeejj miylen dolog ez, rémes egy reggeli orientált személynek, szóval help!!:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj várj súlyosbítom azt ami amúgyis: eszek én, egy fél tábla csoki egy danette egy kávé, és már mehetek is:D *Bea fogja a fejét, és hivatásának érzi hogy segítsen* Rémes ez így, tudom, de a fenének van kedve a rossz közérzethez

      Törlés