2012. március 2., péntek

KÉRDEZZ - FELELEK

Íme az első kör kérdései:

K: Már egy ideje szemezgetek a paleolit diétával, de nem tudom, hogyan láthatnék neki, hol találok jó recepteket, illetve honnan szerezhetném be jó áron az alapanyagokat? Barbi

V: Ha úgy döntöttél, hogy paleo táplálkozásra adod a fejed, első lépésben azt ajánlom, hogy gondold át, hogy a jelenlegi táplálkozásod mekkora hányadát teszik ki a fehér, illetve vörös húsok, halak, és egyéb fő fehérjék! Ez lesz az a táplálék csoport, amire étrended épülni fog.
Ebből kifolyólag vegetáriánusoknak - habár a paleo számukra is kínál szinte mindig alternatívát - kevésbé ajánlom. Én is vegaként kezdtem, és bár jó tapasztalataim vannak, fokozott figyelmet igényelt, hiszen a megnövekedett fehérje igényt biztosítanom kellett.
Ha belevágsz - amiben csak bíztatni tudlak - , érdemes Szendi Gábor könyveit elolvasnod, elsőnek a Paleolit táplálkozás kezdőknek címűt ajánlom, őt ITT TUDOD MEGRENDELNI.
Szendi Gábor és Mezei Elvira Paleo szakánykönyve is szuper, abból bátran meríthetsz ötleteket, az én személyes kedvencem a paleolit kenyér, amivel bátran helyettesíthetsz minden pékárut, nagyon könnyű elkészíteni ( IGEN, még nekem is sikerült - tapsvihar! ) , és eszeveszett finom!
Az összetevőket érdemes bio boltokban, a piacon vásárolni, illetve a DM kínálata is egyre bővül az egészséges, reform ételek terén. Hajrá!


K: Nagyon szeretnék pár kilótól megszabadulni, de nem igazán kedvelem a tipikus fogyós kajákat, pl hal, zöldségek, gomba. Mit tanácsolsz? Balázs

V: Azt javaslom neked, hogy ez esetben próbáld legnagyobb részben a fehér húsokra építeni a diétád. Mehet a pulyka, csirke, párolva, főzve, grillezve, ahogy jól esik, egyedül a rántást kerüld.
Jöhetnek a felvágottak, egyedül a szalámit, illetve a kenőmájast mellőzd, a magas zsírtartalom miatt.
Megfelelő alternatívák lehetnek a sajtok, igyekezz minél keményebb verziókat választani belőlük.
A tejtermékekkel én nagyon nem vagyok kibékülve, ezért azokat szívből nem is tudom ajánlani, a tojást viszont annál inkább, hiszen sokféleképpen elkészíthető, variálható, csupán arra figyelj, hogy ne sózd agyon, inkább más fűszereket használj az ízesítéséhez! Egyél 3 óránként, naponta 5X, keveset, és igyál meg naponta minimum 2 liter folyadékot, ami lehet mentes víz, tea, vagy alacsony kalóriatartalmú, cukormentes üdítő. Ezek a  legfontosabb alapelemei a folyamatos, jól működő anyagcserének, hajrá!



K: Szia Bea! Nemrég vettem egy fit ball labdát, és habár eddig csak a gép előtt ülésre használtam, szeretnékk pilates gyakorlatokat is végezni a segítségével, tudsz ajánlani ilyeneket? Viki

V: A fitball népszerűsége egyre nő, ami nem csoda, hiszen olyan izmokat dolgoztathatunk meg a segítségével, amelyeket nélküle esélyünk sem lenne. Természetes a pilates is kínál labdás gyakorlatokat, az én 3 kedvencem a következő:

  1. Hasizom a labdán: Ülj rá a labdára, majd kicsit csússz előre, és hajlítsd hátra a törzsed. Lábakat erősen nyomd a talajhoz, köldögöt "beszippantjuk", erősen a gerinc irányába húzzuk. Keresd meg az egyensúlyod, kezeid tett tarkóra, és a hasizmok aktiválásával emelkedj meg annyira, hogy érezd a feszülést az erőközpontodban. 10X ismételj.
  2. Derékgyakorlat : Állj vállszéles terpeszben, fogd kezeidben a labdát, majd emeld a magasba. Tartsd kinyújtva a kezeidet, aktiváld az erőközpontod, a has "bekanalazásával", majd lassan dőlj oldalra, úgy, hogy a kezek nyújtva maradjanak. Hozd vissza a felsőtested a kiinduló helyzetbe, és ismételj a másik oldalra is! Lassan folyamatosan mozogj! 10X ismételj oldalanként.
  3. Felgördülés labdával : Feküdj hanyatt, lábaidat enyhén felhúzhatod, haladóknak maradjon nyújtva a talajon egymás mellett. Karjaid emeld a fülek mellé, és fogd meg a labdát. Aktiváld az erőközpontod, és lassan, csigolyáról - csigolyára emelkedj fel, a labdát tartó karokkal indítva a mozdulatot. Koncentráltan, lassan, folyamatosan mozogj! A leengedő fázis is aktív, végig koncentrálj a power house-ra! Ügyesen!

Kérdéseiteket továbbra is várom a beatanagy87@gmail.com-ra, xx.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése