2012. március 11., vasárnap

KÉRDEZZ - FELELEK


Újra itt vagyok a KÉRDEZZ - FELELEK-kel, megint nagyon lelkesek voltatok, csak így tovább!

K : Szia Bea, egy számomra elég súlyos problémával fordulnék hozzád, aminek neve: narancsbőr. Mit tehetnék ellene? Egyáltalán nem vagyok elhízva, de az igaz, hogy nem nagyon mozgok, és elég egészségtelenül táplálkozom. Mit tanácsolsz, mit csináljak?

V : Ó jessz, a hírhedt narancsbőr, az örök ellenség. Első körben azt a téveszmét kell eloszlatnom, miszerint a narancsbőr tünetei csak a teltebb, túlsúlyos, hízásra hajlamosabb lányoknál jelentkeznek. Ugyanúgy érinthet mindenkit korra, alakra, nemre való tekintet nélkül. Mikor megváltozik a bőr alatti, rostos kötőszövet alapállománya, a kötőszövetek megnyúlnak, a bőr felülete pedig rücskössé válik, és kialakul az a bizonyos szivacsos, narancshéjra emlékeztető felület. A nőknél azért gyakoribb a probléma, mert a mi kötőszöveteink párhuzamosak, és könnyebben tágulnak.
Szervezetedben egy igen összetett folyamat játszódik le ilyenkor : a nem megfelelő életvitel ( helytelen, rendszertelen táplálkozás, alacsony folyadékbevitel, mozgáshiány ) következtében tested nem képes megszabadulni a méreganyagoktól, így kénytelen-kelletlen zsírba burkolva raktározza el azokat. A sejtek a lerakódott zsír és folyadék következtében megduzzadnak, és ezáltal lassítják a vér-és nyirogkeringést, valamint az anyagcserét.
Ördögi körnek tűnhet, az is, és pont ez az oka, amiért olyan piszok nehéz megszabadulni a narancsbőrtől, de mivel  tudjuk, hogy lehetetlen nem létezik, íme a teendőid:

  • táplálkozás reform : kezdj el naponta 5X, kis adagokban étkezni, semmi finom liszt, búza-származék, tészta, cukor, és mondj le egy ideig a tejtermékekről is. Kivételt képeznek a sajtok, és a túró, velük továbbra is barátkozhatsz. Csínján a só fogyasztással, próbáld inkább más fűszerekkel helyettesíteni. 
  • tarts heti 1X zöldség, vagy gyümölcslé napot, amikor a szilárd tápanyag helyett csak szűrt gyümölcs, vagy zöldségleveket fogyaszthatsz legalább 3-4 liter víz kiséretében.
  • vegyél magadhoz napi minimum 2 liter folyadékot, szűrt, tisztított csap, forrás, vagy ásványvíz formájában. Mehet még fehér vagy zöld tea. Citrommal minden esetben érdemes felturbózni őket!
  • ásd elő a szekrény mélyéről a futócipőd, és irány a jó levegő! végezz hetente 3X kardio edzést, ne ess pánikba, ez kezdetben lehet tempósabb séta is! a lényeg, hogy legyen rendszeres, tartson alkalmanként legalább 40 percig, és intenzitását tekintve közepes legyen. Heti 1-2 alkalommal ajánlok mellé erősítő, alakformáló edzést is, ez lehet bármi, amihez éppen kedvet érzel.


Ezen tanácsok megfogadásával segítesz szervezetednek beindítani és megfelelő szinten tartani az anyagcserédet, valamint hozzásegíted a méreganyagok ideális kiürítéséhez. Természetesen léteznek egyéb, kiegészítő praktikák is ( masszázs, tekercselés, ultrahang, krémek, stb ), de ezek igénybevételét csak a többi tanács megfogadása, és legalább 2 hónapos betartása után javaslom.

Valamit tisztáznunk kell! Testetek sosem véletlenül produkál tüneteket - márpedig a narancsbőr is az -, hanem ezzel próbál figyelmeztetni titeket arra, hogy valami odabent nincs rendben, valamit nagyon rosszul csináltok. Érdemes tehát odafigyelni rá, és nem csak legyinteni, szükséges rosszként kezelni. Fontos megértenetek, hogy az ember nem túlsúlyosan, narancsbőrrel, lassú anyagcserével, magas vérnyomással, és koleszterintszinttel születik. Igen, vannak tényezők, melyekre örökölhetünk hajlamot, de az esetek 99%-ában mi ráncigáljuk magunkkal őket a helytelen életvitelünk következményeiként. Tessék hát venni egy nagy levegőt, és hozni egy döntést, egy olyan elhatározást, ami életetek végéig kitart majd, és a lehető legjobban kamatozó befektetéssé válik. Hiszen, ha egészség van, minden van. UGYE.

K : Fogyni, szeretnék, főleg vékonyabb combokra vágyom, de eddig semmilyen erősítő edzés nem volt hatásos, nem történik változás, az étrendemre igyekszem odafigyelni. Mit csináljak?

V : Azt tudnod kell, hogy a lokális, avagy helyi zsíregtés, mint olyan, nem létező fogalom. Ha megcsinálsz napi ezer kitörést, akkor sem fogsz a combodon lévő zsírtömegből veszteni. Ahhoz, hogy a tényleges zsírégetés beinduljon, a megfejtés az okosan megtervezett és nagy kitartással folyamatosan végzett kardio programban keresendő.
Mindegy, hogy teremben gép segítségével, vagy a szabadban végzed, lényeg, hogy tedd ezt rendszeresen, minimum heti 3X, alkalmanként 40 percen keresztül, alacsony-közepes intenzitáson.
Sokan annak a tévhitnek adnak, miszerint minél keményebben edzenek, annál többet és gyorsabban fognak fogyni. Ez nem igaz! A titok a pulzuskontrollált edzésben rejlik. A zsírégető tartomány a max pulzusod 60-70%-a között mozog, ez az az intervallum, amely közben szervezeted ténylegesen a zsírrattárokhoz nyúl energia gyanánt, ezért javaslom pulzusod végig ebben a tartományban tartani. Max pulzusod a következőképpen számolhatod ki : 220-életkor. Tervezek a pulzuskontrollált edzésről egy külön postot, ezért nem is mennék most részletesebben bele, ha valami nem tiszta, jelezd nyugodtan!
Végezz a kardiózás mellé heti 1-2 alkalommal alakformáló mozgást is, a Pilatest kifejezetten tudom ajánlani a szép, hosszú, tónusos combizmok kialakításához. Hajrá!

 +1: többen kérdeztétek, hogy van-e lehetőség személyes beszélgetésre, tanácsadásra. Természetesen igen, viszont mivel még nem jöttem rá az időlopás techinikájára, korlátozottak az lehetőségeim, de írjatok a beatanagy87@gmail.com-ra, válaszban küldök szabad időpontokat, és mindent leegyeztetünk!


Gyönyörű frissítő vasárnapot, menjetek kirándulni, vagy csak sétálgatni, futni az esőillatú erdőbe, meglátjátok mennyi energiát ad!

XX




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése